7 tips om uw veiligheidsschoenen goed te onderhouden
Uw werkschoenen cq veiligheidsschoenen zijn een investering. U wilt ze natuurlijk lang mooi, comfortabel en waterdicht houden. Daarnaast wilt u een maximale levensduur. De basis om dit bereiken is goed onderhoud.
Het reinigen en onderhouden vraagt vaak een minimale inspanning, zeker als de werkschoenen gemaakt zijn van hoogwaardig materialen.
Wij geven hierbij 7 tips om uw werkschoenen zo lang mogelijk mooi en functioneel te houden.
1. Werkomstandigheden
Allereerst is het van belang dat de werkschoenen die u gekozen heeft geschikt zijn voor de omstandigheden waarin u ze wilt gebruiken. Houdt u hier geen rekening mee dan loopt u het risico dat deze sneller zullen slijten. Ook kunnen werkschoenen onveilig zijn wanneer ze niet gebruikt worden voor het doel waarvoor ze zijn ontworpen.
2. Juiste manier van opbergen
Uw veiligheidsschoenen blijven beter in model als ze na gebruik, met het liefst schoenspanners erin, wegzet worden op een droge en goed geventileerde plek waar ze vrij kunnen staan.
3. Gebruik een schoenlepel
Voor het aantrekken van uw werkschoenen is het het beste, om gebruik te maken van een schoenlepel en dat daarnaast de veters of andere sluitingen zover mogelijk te openen.
Bijna niemand gebruikt tegenwoordig de schoenlepel meer, maar het is echt beter om deze te gebruiken voor het aantrekken van uw schoenen. Hiermee voorkomt u dat de hielen slap worden en snel slijten.
4. Juiste manier van het drogen van werkschoenen
Bij een ieder is bekend dat werkschoenen van binnen en van buiten nat kunnen worden. De buitenkant vanwege de omstandigheden waarin gewerkt wordt en de binnen zijde vanwege onder andere transpiratie.
Na het gebruik is het van belang, voor een goede verzorging, dat deze de tijd krijgen om goed te kunnen drogen.
Hierbij moeten de volgende zaken in ogenschouw worden genomen:
- Haal de inlegzool uit de schoen.
- Zorg ervoor dat de veters of andere sluiting zover mogelijk geopend zijn
- Plaats de schoenen op een droge en goed geventileerde plek waar ze vrij kunnen staan
- Mochten de schoenen erg nat zijn aan de buitenzijde plaats deze dan op een ondergrond die eventueel vocht kan opnemen.
Het is van zeer groot belang dat ze NOOIT bij een warmtebron zoals een kachel, verwarming of in de zon worden gezet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat door de warmte het leer uitdroogt en gaat krimpen wat eventuele scheuren kan veroorzaken.
5. Zorg voor minimaal 2 paar werkschoenen
Tegelijkertijd 2 paar werkschoenen aanschaffen lijkt een grote uitgave, maar op de lange duur bent u toch goedkoper uit. De reden hiervoor heeft verband met het voorgaande punt. Het drogen van de schoenen door bijvoorbeeld zweten kan in sommige gevallen wel tot vierentwintig uur duren. Nu heeft u de mogelijkheid om het ene paar te dragen terwijl het andere rustig kan herstellen en drogen, welke een vorm van passief onderhoud is. Als u uw werkschoenen niet voldoende laat drogen zullen ze wit uitslaan en gaan stinken door ophoping van bacteriën en vocht. Uiteindelijk wordt dan de binnenkant van uw werkschoenen hard en zal sneller moeten worden overgegaan tot de aanschaf van nieuwe werkschoenen.
6. Verwijder vuil op tijd
Erg vuile werkschoenen moet je ontdoen van vuil. Dit doe je door ze met lauw water of een schoenreinigingsmiddel schoon te borstelen. Het materiaal krijgt nu weer lucht en kan weer ‘ademen’.
7. Verzorging van werkschoenen
Het verzorgen van uw werkschoenen moet u bij normaal gebruik minimaal 1x per maand doen. Met verzorgen bedoelen we niet alleen schoonmaken maar ook een verse beschermende laag aanbrengen. Dit te samen zorgt ervoor dat het materiaal weer in opperste conditie is. We zien dat er verschillen de materialen gebruikt worden en zo wordt ieder materiaal op een specifieke manier behandeld. Hieronder een overzicht.
- Gladleren werkschoenen onderhouden
- Nubuck en suède werkschoenen onderhouden
- Werkschoenen met microfiber onderhouden
- Werkschoenen met Gore-Tex onderhouden
Tot slot, met goed onderhoud verlengt u de levensduur van uw schoeisel, maar hiermee hebben deze niet het eeuwige leven.
Wanneer is het tijd om uw veiligheidsschoeisel te vervangen? Hieronder vindt u een aantal belangrijke indicatoren.
- Als er in uw veiligheidsschoeisel barsten of scheuren zitten, dan is het vaak al te laat en is onderhoud geen oplossing meer.
- Als er in uw veiligheidsschoeisel gaten zitten.
- Als de zool (deels) los zit, geperforeerd of gebroken is, dan is het niet meer veilig om er mee te werken.
- Als het antislipprofiel van de zool versleten is.
- Verder is het natuurlijk niet de bedoeling dat de veiligheidsneuzen beschadigd dan wel ingedeukt zijn.
- Beschadigde voering rondom de stalen neus.