loopzolen
De loopzolen behoren tot de belangrijkste onderdelen van de veiligheidsschoenen en worden daarom in de NEN-EN norm uitvoerig beschreven. Zaken zoals profiel oppervlak, de profieldiepte, de dikte tussen het profiel en oliebestendigheid van de zool zijn aan normeringen onderworpen.
Het aanbod van werkschoenen en veiligheidsschoenen is de laatste jaren enorm toegenomen. Veiligheidsschoenen zijn steeds modieuzer en sportiever geworden. Het positieve hiervan is dat er veel keuze is voor de dragers van veiligheidsschoenen. Het gevaar schuilt er overigens wel in dat de schoenen worden uitgekozen om basis van het uiterlijk in plaats van de functionaliteit. Niet alle schoenen zijn geschikt voor alle sectoren en werkzaamheden.
Soorten Loopzolen
PU
Dit staat voor Polyurethaan: een rubberachtige kunststof. Het materiaal is licht maar toch slijtvast. Hierdoor blijven de werkschoenen flexibel en heb je een prettige demping tijdens het lopen. De PU loopzolen zijn olie- en zuurbestendig. Ook zijn ze hittebestendig tot 100 graden en antistatisch. PU zolen zijn zeer geschikt voor lichtere en middelzware industrie.
PU – PU
Veiligheidsschoenen met een Dual Density PU-zool zijn duurzaam, bieden stabiliteit en zorgen voor een comfortabele demping tijdens het staan en lopen. Dit komt doordat de PU/PU loopzool bestaat uit meerdere dichtheden. Een zachter en een harder deel. Hierdoor creëer je een optimale demping en heb je een soepel loopcomfort.
TPU
TPU is de afkorting van Thermoplastic polyurethaan. Dit materiaal is erg stevig en slijtvast, waardoor de loopzool extra lang mee gaat. TPU loopzolen hebben dezelfde eigenschappen als PU zolen, maar dan met een verbeterde slijtvastheid. Ook deze loopzool is olie- en zuurbestendig en is hittebestendig tot 110 graden.
PU – TPU
Eigenlijk heeft een PU/TPU loopzool dezelfde eigenschappen als de PU/PU zool. Er zijn twee verschillen: de TPU loopzool is een hardere zool (nog slijtvaster) waardoor deze minder snel slijt en de loopzool laat geen strepen achter op de ondergrond.
Rubber
De rubberen loopzool is ideaal als je in contact komt met een hete ondergrond, deze loopzool is hittebestendig tot 300 graden. Rubberen loopzolen zijn wel iets zwaarder dan loopzolen die gemaakt zijn van PU of TPU. Rubber is erg flexibel waardoor je een goede demping behoudt.
Vibram
Vibram staat bekend als een pionier op het gebied van ontwerpen, produceren en ontwikkelen van zool technologieën. Het bedrijf is vernoemd naar de oprichter, Vitale Bramani die wordt gecrediteerd met het uitvinden van de eerste rubberen zool die de stabiliteit en tractie verbetert. Vibram zolen werden voor het eerst gebruikt op bergschoenen, ter vervanging van lederen zolen uitgerust met kleine spijkers of stalen schoenplaten. Door veiligheidsschoenen te dragen met Vibram zolen verzeker je jezelf van zolen die licht, slijtvast, zeer sterk, goed schokabsorberend zijn en een langere levensduur hebben dan een standaardloopzool.
Phylon
Dit materiaal staat bekend om zijn flexibiliteit en is erg licht. Phylon wordt ook veel verwerkt in sportschoenen. Door een speciale compressietechniek wordt dit materiaal ontwikkeld.
EVA – Rubber
Werkschoenen met een EVA/Rubber zool hebben een EVA zool voor het comfort (dual density) en een rubber loopzool.
Je verwacht het misschien niet; EVA (Ethel Vinyl Acetate) is geen plastic of rubber maar een synthetisch schuim wat een rubberachtig effect geeft. EVA is opgebouwd uit duizenden luchtbelletjes en dat maakt schoenen en zolen van EVA vederlicht, flexibel en schokabsorberend. Elke keer dat je het land op een EVA-zool, ademt de zool een beetje in en zodra je voet de grond verlaat ademt de zool weer uit.
PU – Rubber
Veiligheidsschoenen met een PU / Rubber zool hebben een middenzool van polyurethaan, en de buiten zool is van rubber. Rubber is zeer warmtebestendig en kan temperaturen tot 300° C contactwarmte weerstaan. Let op: het gaat hierbij om kortstondig contact.
PU – Vibram
Veiligheidsschoenen met een PU/Vibram zool hebben een middenzool van polyurethaan, en de buiten zool is een Vibram zool van rubber.
PU/Vibram zolen zijn bestendig tegen een contacthitte van 300 graden Celsius. Let op: het gaat hierbij om kortstondig contact.
PU – Nitril
De PU/NITRIL zool heeft dezelfde eigenschappen als de PU/PU zool met als aanvulling
– Een hardere Nitril rubber loopzool die extreem slipvast is en extra slijtweerstand heeft.
– Een Nitril rubber loopzool is verder bestand tegen extreme hitte (hitte bestedig tot circa 200 graden celsius en kortstondige contact warmte tot 300 graden celcius)
TPU – TPU
Deze zolen zijn door Vibram exclusief ontwikkeld voor Grisport. De kenmerken van deze zolen zijn dat ze superlicht zijn, gemaakt van oersterk materiaal, antistatisch, schokabsorberend, optimale grip, extreem slijtvast en hittebestendig tot 300ºC. Let op: het gaat hierbij om kortstondig contact.
PVC
Wij hebben in ons assortiment onder andere ook laarzen die van PVC zijn gemaakt. Dit is een sterk en licht elastisch materiaal dat er voor zorgt dat u droog blijft zelfs in de meest extreme omstandigheden.