Skip to main content
Product informatie

Veiligheidsneuzen

By augustus 8, 2021augustus 6th, 2022No Comments

Veiligheidsneuzen

veiligheidsneuzen werkschoen

Veiligheidsneuzen zijn vereist in veiligheidsschoenen met een S-klasse normering. De Veiligheidsneus beschermt de tenen voor een impact van buitenaf, zodat uw tenen er geen last van zullen hebben. Deze bescherming is uiteraard tot bepaalde grenzen. De eisen hiervoor zijn vastgelegd in de EN ISO 20345 (S-klasse) normering

 

De vermelde normering stelt dat een veiligheidsneus bestand moet zijn tegen een impact van buitenaf tot 200 joule. 1 Joule is, in dit geval, de energie die nodig is om een gewicht van 98,1 gram een meter op te tillen. Deze energie komt weer vrij als je dat gewicht van dezelfde hoogte laat vallen. 200 joule is dus 19,62 kilo wat van een meter hoogte op de veiligheidsneus kan vallen zonder dat deze wordt beschadigd.

Naast de impact resistentie van 200 joule moet de veiligheidsneus ook een indeuk resistentie hebben van minimaal 15.000 newton. 15.000 newton is 1.529 kilo. Dit houdt in dat er een gewicht van 1.529 kilo op de veiligheidsneus mag drukken, zonder dat deze verbuigt.

We zien tegenwoordig dat veiligheidsneuzen niet alleen van staal, maar ook van aluminium, Composiet, kunststof, carbon en glasvezel worden gemaakt.

 

Veiligheidsneuzen composiet

Materialen

Staal
De bekendste veiligheidsneus op de markt is de klassieke stalen neus. Staal is erg sterk, en er is weinig materiaal nodig om aan de benodigde eisen te voldoen. Ondanks dat er weinig volume voor nodig is, blijft staal erg zwaar en geleid koude, warmte en elektriciteit. Daar in tegen is het materiaal goedkoper dan bijvoorbeeld composiet.

We zien dat fabrikanten tegenwoordig ook de geperforeerde stalen veiligheidsneus toepassen. Het voordeel hiervan is, dat door de gaatjes de neus beter ademt en het een gewichtsbesparing oplevert voor de veiligheidsschoen.

Aluminium
De Aluminium veiligheidsneus biedt dezelfde bescherming als de stalen neus. Het grote voordeel zit hem vooral in dat deze veel lichter is. We zien in het algemeen dat de aluminium veiligheidsneus wijder is dan de neuzen gemaakt van staal of composiet.

Composiet, kunststof en carbon
Een composiet-, kunststof- of carbon veiligheidsneus hebben bijna allemaal dezelfde kenmerken. Een composiet veiligheidsneus is gemaakt van verschillende materialen, zoals koolstof (Carbon), kunststof en glasvezel. De grootste kenmerken zijn dat de materialen erg licht zijn, 100% metaalvrij en goed isoleren. De goede isolerende eigenschappen komen  doordat de verschillende vezels geen kou of warmte geleiden. Een nadeel bij het gebruik van deze materialen is dat er meer volume nodig om dezelfde veiligheid te kunnen bieden als vergelijkbaar met staal.

Glasvezel
Veiligheidsschoenen met een glasvezel veiligheidsneus beginnen steeds populairder te worden. Dit komt onder andere dat het materiaal nog lichter is dan verschillende composiet of aluminium varianten. Daarnaast is het duurzamer dan composiet en 100% metaalvrij. Een bijkomend voordeel voor de fabrikanten is dat het erg makkelijk te bewerken is. Hierdoor kunnen de veiligheidsschoenen mooier en beter worden ontworpen.

Leave a Reply

De waardering van elmatho.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 37 reviews.