Skip to main content

Waterbestendig.

We zien dat er in de praktijk vaak de misvatting bestaat dat een waterafstotende veiligheidsschoenschoen ook waterbestendig dan wel waterdicht is. Dit is niet het geval.

Wat is wel en wat is niet waterdicht?

Veiligheidsschoenen en veiligheidslaarzen – zijn onderverdeeld in veiligheidsnormeringen. Het veiligheidsschoeisel met een S2- of S3-normering zijn onder andere vuil- en waterafstotend. En waterafstotend is iets anders dan waterbestendig. Waterafstotend wil zeggen dat de veiligheidsschoenen voor een korte tijd minimaal water doorlaten.

Als er al sneller meer water komt, dan zal dit door de schacht sijpelen. Zo kunt u prima door nat gras lopen of een klein buitje droog doorkomen, maar werken in langdurige natte omstandigheden zal zorgen voor natte voeten. Naast de diverse problemen is het ook verre van comfortabel om te werken met natte voeten.

Er zijn tevens werkschoenen die ook niet waterafstotend zijn. Let daarbij goed op wanneer u ze aantrekt. Dit zijn doorgaans werkschoenen met een S1- of S1P-normering. Vaak hebben ze een schacht gemaakt van zeer ademend materiaal, zoals textiel of mesh. Dit materiaal laat vocht door en zorgt binnen korte tijd voor natte voeten. Gebruik ze dus voornamelijk waar ze voor gemaakt zijn; overdekte of droge werkomgevingen.

Werkt u in natte omstandigheden of bent u misschien verplicht waterdichte werkschoenen te dragen? Dan hebben wij een ruime collectie voor u beschikbaar in onze webshop.

waterbestendig veiligheidsschoeisel by Elmatho

Waterbestendig veiligheidsschoeisel

Waterdichtheid is een aparte eigenschap van veiligheidsschoeisel . Dit heeft niks met een normering te maken. Door de fabrikant is er een speciaal membraan toegevoegd, dat op verschillende manieren verwerkt kan zijn. Doorgaans is dit een waterdichte voering onder het leer van de schoenen, met daarbij van binnenuit afgedichte naden. Echter worden hiervoor verschillende technieken gebruikt.

1.0                    HDRY

Bij Sixton wordt het innovatieve proces voor directe laminering van de upper toepast. Hierdoor presteren deze schoenen bovengemiddeld op het gebied van waterdichtheid en duurzaamheid. Elk punt waar water mogelijk zou kunnen binnendringen in de schoen wordt afgesloten met een speciaal waterdicht en ademend membraan. In combinatie met de voering zorgt het HDRY systeem voor aanzienlijke betere prestaties en meer comfort dan traditionele membranen. Bij deze methode wordt geen ruimte gelaten de upper en het membraan, waardoor water niet kan binnendringen in de schoen en zo de schoenen niet zwaarder worden en uiteindelijk sneller zullen drogen. Het HDRY membraan onderscheidt zich door uitzonderlije elasticiteit en is zeer goed bestand tegen herhaaldelijk buigen.

2.0                    H2stOp

Bij Base zorgt het nieuwe H2stOp technologie voor totale waterdichting in omgevingen die worden gekenmerkt door de constante aanwezigheid van Water. Het membraan is d.m.v. warmte aan de binnenzijde van de upper aangebracht en sluit alle naden af waar water zou kunnen binnendringen, waardoor de ophoping van water tussen de bovenkant en de voering wordt voorkomen om te vermijden dat het gewicht van de schoen toeneemt.

3.0                    GORE-TEX

Grisport gebruikt in zijn werkschoenen onder andere de bewezen GORE-TEX-voering. Met GORE-TEX kan water niet naar binnen komen, maar waterdamp, dat qua dichtheid kleiner is, wel naar buiten. Het zorgt voor goede ventilatie en droge voeten. GORE-TEX wordt ook door andere fabrikanten ingezet, denk hierbij aan skikleding en outdoorkleding.

4.0                    Sympatex

Het Sympatex-membraan lijkt op de eerder beschreven technologieën, en vaak komen ze ook grotendeels overeen en zijn ze gebaseerd op het succes van GORE-TEX. Sympatex claimt met hun membraan 100% waterdicht te zijn, 100% ademend en tegelijk ook 100% winddicht. Daarbij neemt het effect toe bij meer beweging en activiteit. Sympatex zit onder andere verwerkt in diverse waterdichte modellen van Safety Jogger en Grisport.

 

Waterbestendige Veiligheidsschoen bij Elmatho

Bent u op zoek naar waterdichte werklaarzen en werkschoenen? Bezoek onze webshop voor de ruime collectie waterbestendige modellen die wij in ons assortiment hebben.

Leave a Reply

De waardering van elmatho.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 37 reviews.